З друку вийшов черговий номер журналу «Екологія та промисловість»

30.01.2017
З друку вийшов черговий номер журналу «Екологія та промисловість»

ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» репрезентує четвертий номер щоквартального науково-виробничого журналу «Екологія та промисловість», який нещодавно вийшов з друку.

У цьому номері ми, як завжди, знайомимо наших читачів з новими дослідженнями і розробками, технологіями та обладнанням в області промислової екології, ресурсо- та енергозбереження, утилізації відходів, обговорюємо інноваційні підходи та методи вирішення актуальних питань, присвячених моделюванню сценаріїв розвитку світової чорної металургії у взаємозв'язку з вирішенням проблеми зміни клімату.

У статті «Створення вуглепідготовчого комплексу для установки приготування і вдування пиловугільного палива в ДП № 9 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»розглянуті питання енергозбереження, зниження витрат на одиницю продукції і, як наслідок, зниження собівартості чавуну, описана розроблена і спроектована ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» у співпраці з фірмою Danieli Corus принципова технологічна схема основного обладнання відділення приймання, накопичення і підготовки вугілля до помелу і сушці, показана ефективна експлуатація установки для приготування і вдування ПВП в доменну піч.

Зацікавить читачів і стаття «Системи газовидалення і газоочистки 25-тонних електросталеплавильних печей», в якій розповідається про створених в ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» інноваційних технічних рішень, використаних в проекті реконструкції систем газовидалення і газоочистки електропечей ДСП-25 № 22 і № 23 в цеху № 105 ПрАТ «АзовЕлектроСталь». Реалізація цього проекту дозволяє знизити запиленість викидів зазначених електропечей до рівня, що не перевищує 20 мг/м3, обійтися без водно-шламового господарства та істотно зменшити витрати електроенергії на очистку газів.

Дослідженню мінералогічного, елементного та оксидного складів фракцій відвального і гранульованого доменних шлаків присвячено окрему статтю «Використання доменних шлаків ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг »у виробництві в'яжучих засобів». У статті показана можливість використання цих відходів в якості компонентів в'яжучих матеріалів, дана еколого-хімічна оцінка застосування досліджених шлаків.

У статті «Молольне середовище як спосіб підвищення ефективності помелу в кульових барабанних млинах» розглянуті питання визначення ефективності застосування молольних тіл циліндричної форми поліпшеної якості в умовах сухого і мокрого помелу матеріалів і сировини. Автори статті наводять результати промислових випробувань дослідних партій литих чавунних молольних тіл циліндричної форми в жорстких умовах помелу вугілля для енергетики і сировини для виробництва цементу, обґрунтовують доцільність широкого застосування в гірничо-металургійному виробництві під час помелу залізорудної сировини цільпебсів з поліпшеними характеристиками, бо за результатами випробувань їх витрата на тонну матеріалу подрібненого вугілля на 35 % нижче, ніж питома витрата сталевих куль в аналогічних умовах експлуатації.

Актуальним є аналіз якості залізничних рейок, вироблених ПрАТ «МК «Азовсталь» в 2010–2015 рр., що представлений в статті «Нова ресурсозберігаюча технологія виробництва залізничних рейок». У статті розповідається про розроблену ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» спільно з ПАТ «МК «Азовсталь» і згодом освоєну на комбінаті енергозберігаючу промислову технологію виплавки і позапічну обробку конвертерної рейкової сталі марки К76Ф і поверхневого гарту головки рейок з нагріву струмами високої частоти.

Журнал «Екологія і промисловість», який входить до Переліку спеціалізованих наукових видань для публікації наукових праць претендентів кандидатської та докторської ступенів, затверджений МОН України, запрошує до співпраці авторів, які бажають на його сторінках розповісти про актуальні дослідження і розробки в області природоохоронних технологій та обладнання, енерго- та ресурсозбереження, переробку відходів.