Реконструкція системи газоочистки ШП № 1 ЕСПЦ ВАТ «Северсталь»

З метою поліпшення екологічної обстановки в м. Череповці, а також зниження запиленості повітря на робочих місцях в електросталеплавильному цеху ВАТ «Северсталь», комбінатом укладений контракт з ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» (м. Харків, Україна) - найбільшим інжиніринговим Центром на території СНД - на реконструкцію існуючої системи газоочистки шахтної печі (ШП № 1) ЕСПЦ.

Реконструкція передбачає виконання комплексу робіт з розробки базисного інжинірингу та проектно-конструкторської документації, виготовлення, постачання, вводу в експлуатацію обладнання, виведенню на проектні показники з очищення газів, що відходять на димовій трубі не більше 10 мг/м3 та запилення на робочих місцях технічного персоналу ШП № 1 і УКП № 1 ЕСПЦ ВАТ «Северсталь» (ГДК не більше 4 мг/м3 над рівнем фонової запиленості).

Особливістю пропозицій ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» є розміщення обладнання рукавних фільтрів в корпусах існуючих електрофільтрів, що істотно скорочує терміни і вартість реконструкції.
До складу обладнання, що поставляється Центром, крім рукавних фільтрів, входить також тягодутьевиє обладнання (димососи) провідної німецької компанії Venti Oelde GmbH і двигуни компанії АВВ з частотно-регульованим приводом до них. Така комплектація димососів забезпечить значне зниження енерговитрат при експлуатації.

Історія взаємин ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» та ВАТ« Северсталь» налічує понад 40 років плідної співпраці: у 70-80-ті роки проводилися роботи з впровадження систем випарного охолодження нагрівальних печей, прокатних станів і двованних мартенівських печей; освоєнню нових та удосконаленню випускаються гнутих профілів прокату; та інші роботи.

Слід відзначити той факт, що в 2008-2009 рр.. на замовлення ВАТ «Северсталь» ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» успішно провело реконструкцію в ЕСПЦ існуючої газоочисної системи за піччю ШП № 2 і УКП № 2. Заміна частини обладнання рукавного фільтра фірми Wilibraiter (Канада) на обладнання ДП «УкрНТЦ «Енергосталь» дозволило скоротити загальні викиди після очищення газів більш ніж в 10 разів - з 600 мг/м3 до 38 мг/м3. Система газоочистки ШП № 2 і УКП № 2 введена в лад спочатку 2009р. і в даний час успішно експлуатується комбінатом.